Beschermt een goedkopere zonnebril minder goed?

UV-Straling

Blootstelling aan UV-straling verhoogt de kans op staar en maculadegeneratie. Maculadegeneratie is in Nederland de belangrijkste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht op latere leeftijd. Goede bescherming is dus belangrijk.

Om je ogen goed te beschermen heb je brillenglazen nodig met een UV-filter die de straling tot 400 nm (nanometer) wegneemt. Een goedkoper glas biedt inderdaad een basis UV bescherming en filtert tot 380 nm. Dus claims dat goedkopere glazen even goed beschermen, zijn snel gemaakt.

Keurmerk zonnebrillen

Vaak zitten op zonnebrillen stickers met de tekst 100% UV of UV400. Zulke stickertjes zijn echter geen keurmerk! Ze zijn gewoon in China te bestellen.

Ook het CE logo op de bril betekent niet altijd dat de bril voldoet. Veel Chinese fabrikanten zetten iets dat op het CE logo lijkt op hun producten, maar dit betekent gewoon ‘China Export’.

Het is dan ook erg lastig om te weten of een bril wel of niet goed beschermt.

Het verschil tussen zonnebrillen

Wat is dan de meerwaarde van een duurdere zonnebril?

Een goede zonnebril beschermt gegarandeerd tot 400 nm. Hij biedt kijkcomfort. Het is niet zomaar een stukje gekleurd glas maar echt een filter dat hinderlijke schitteringen dempt. En wanneer je met een goede zonnebril op een tunnel in rijdt blijf je prima zien. Een goede zonnebril beschermt niet alleen de ogen maar ook de gevoelige huid erom heen. En helpt daarmee rimpels te voorkomen.

Levensduur zonnebril

Na verloop van tijd neemt de bescherming van een UV filter af doordat het wordt blootgesteld aan zonlicht. Je ziet dit niet, je glas blijft namelijk gewoon donker. Bij een goedkopere bril gaat dit sneller. Uit onderzoek is gebleken dat dit in het ergste geval al na 16 dagen begint.

Dus let op wat je koopt en draag je zonnebril niet jaren aan een stuk. Wil je 100% zekerheid, comfort en kwaliteit dan weet je ons te vinden.