Onze geschiedenis

Hoe het allemaal begon

Opgericht in 1919

In 1919 begint metaaldraaier Alphonsus Josephus van den Heuvel in de Koestraat een optiekzaak.

Joh. van Gijzen vestigt zich in 1931 in Tilburg. Hij draait aanvankelijk mee in de winkel van Van den Heuvel. In 1931 neemt van Gijzen de winkel over.

In 1933 verandert de bedrijfsnaam in Joh. v. Gijzen.
Oude winkel aan koestraat Tilburg

In 1933 verandert de bedrijfsnaam in Joh. v. Gijzen.

Naast de verkoop van brillen, begint Joh. ook een slijperij voor nopijzers en schaartjes. Vanaf dat moment siert ‘brillen en slijperij’ de gevel van de winkel aan de Koestraat.

Joh. krijgt problemen met zijn gezichtsvermogen en kan zijn beroep steeds moeilijker uitoefenen. Op dat moment besluit zijn zoon Jacques mee te helpen in de winkel. Jacques volgt op de Tilburgse St. Denis de avondhandelsschool en daarna de opticiensopleiding Kamerlingh Onnes in Leiden.

Joh. Van Gijzen & Zn. Brillenspecialist

In 1965 verandert de naam in Joh. Van Gijzen & Zn. Brillenspecialist. Naast brillen verkoopt Van Gijzen optische instrumenten, zoals thermometers en barometers. Voor het eerst kunnen klanten een oogmeting laten doen en is het mogelijk aan een speciale pastafel een keuze te maken uit beschikbare modellen.

Het bedrijf is gevestigd in een omgebouwd woonhuis. In 1970 wordt het interieur ingrijpend gewijzigd, waardoor twee keer zoveel winkelruimte beschikbaar komt.

Mevr van Gijzen in winkel Koestraat Tilburg
Vanaf 1978 is de naam Gijzen Optiek.
Winkel aan de Besterdring Tilburg

Van Gijzen Opticiens

De verhuizing van de Koestraat naar de Besterdring is in 1980 een feit. Vanaf maart 1985 komt de derde generatie in het bedrijf: Erik van Gijzen. Ruim tien jaar later trekt zijn vader Jacques zich terug en wordt de naam van Gijzen opticiens.

Caarls Optiek

In 1998 koopt Erik opticien Caarls aan de Schouwburgring 142. Caarls is het eerste optiekbedrijf van Tilburg.

In 1899 begint François Caarls een zaak in horloges, brillen, staalwaren en uurwerken in de Zomerstraat. In 1932 neemt Leo van Steensel de zaak over onder de naam firma F. Caarls. Tot 1964 is Caarls gevestigd in de Zomerstraat.

In 2002 worden van Gijzen en Caarls samengevoegd tot één winkel aan de Besterdring.

Winkel aan schouwburgring 142 Tilburg
In 2014 verhuist de zaak naar Schouwburgring 142.
Sotiria en Erik

In 2006 komt Sotiria Alexandris het team aan de Besterdring ondersteunen.

In 2013 besluiten Sotiria en Erik het over een andere boeg te gooien en de winkel aan te passen aan de huidige wensen van de klant. Op 13 juni 2014 verhuist de zaak naar het pand van Caarls aan de Schouwburgring 142.

Vanaf dat moment zijn Sotiria en haar man Werner en Erik eigenaar van van Gijzen Opticiens.

De nieuwe samenwerking is een groot succes. Vanaf 2015 komt Werner voor de winkel werken.

Met zijn technisch-creatieve achtergrond houdt Werner zich bezig met marketing, administratie en IT. Daarnaast ontwikkelt hij nieuwe ideeën voor de toekomst.

Winkel schouwburgring Tilburg
Met de komst van Toine is er fulltime een optometrist aanwezig bij van Gijzen opticiens.

Van Gastel Optiek

In September 2020 nemen Sotiria & Werner van Gastel optiek over en fuseren beide bedrijven.

Het is in 1960 dat Frans van Gastel een optiekwinkel begint op de Korvelseweg 82. Een winkeltje van amper twaalf vierkante meter. De werkplaats is in de keuken. In 1968 verhuist de winkel naar de Korvelseweg 19.  Leuk weetje: voordat Frans zijn winkel begint heeft hij gewerkt bij Caarls Optiek, in het pand waar nu van Gijzen Opticiens zit.

In 1996 neemt de zoon van Frans, Toine de zaak van zijn vader over. Toine is afgestudeerd optometrist. Met de komst van Toine is er nu fulltime een optometrist aanwezig bij van Gijzen opticiens.