Beter zien in het donker

De Sint is in het land, op de radio zijn de eerste kerstliedjes te horen en het wordt steeds vroeger donker. Iedereen ziet slechter in het donker, maar zodra de ogen wat achteruit gaan valt dat juist in deze tijd van het jaar extra op. Dit kan erg vermoeiend zijn en het kan leiden tot hoofdpijnklachten.

ZEISS Isciription kleur opticien

Verstrooiing beeld

Doordat de pupillen groter zijn in het donker neemt de verstrooiing van het beeld toe. Dus wanneer je probeert te lezen zie je minder scherp. Wanneer je een lampje aan doet wordt de pupil kleiner waardoor het lezen weer gemakkelijker gaat.

Wanneer de brillenglazen of contactlenzen niet meer de juiste sterkte hebben, neemt de verstrooiing van het licht weer toe en zie je dus slechter.

Oogmeting

Wanneer je kijkt naar een directe lichtbron, bijvoorbeeld de koplampen van een auto, ontstaat er een verblindings- en stralenkranseffect. Dit heet het verstrooien van licht. Bij een bril of lenzen die niet meer goed afgestemd zijn neemt dit effect flink toe.

Het is dus belangrijk op tijd je ogen te laten controleren. Onze goed aangemeten Zeiss brillenglazen zorgen voor levendigere kleuren, een hoger contrast en een beter nachtzicht.

Minder schittering