Zijn droge ogen schadelijk?

Droge ogen zijn gewoon vervelend. Ze jeuken, ze branden of plakken dicht. Als je geen goede traanlaag hebt, zie je ook minder goed. En om het helemaal vervelend te maken: de kans op infecties is veel groter. Op de lange duur kunnen droge ogen je hoornvlies blijvend beschadigen. Dit komt doordat het ooglid steeds over je ogen schuurt. Zo’n beschadiging kan blijvend zijn.

kraanwater contactlens

Droge ogen kunnen ontstaan door:

  • Te weinig knipperen (door langdurig computerwerk, tv kijken of lezen).
  • De samenstelling en/of kwaliteit van het traanvocht.
  • Bijwerkingen van medicijnen.
  • Bij vrouwen zwangerschap of de overgang.
  • Het dragen van contactlenzen.

Het traanvocht

De meest voorkomende oorzaak van droge ogen is te weinig traanvocht door een verstopping van de traankliertjes in de oogleden. Hierdoor gaan deze kliertjes ontsteken en kan het traanvocht niet bij het oog komen. De ontsteking van de kliertjes heet blefaritis, hij is vaak blijvend en hij zal steeds erger worden.

Gelukkig kun je er wel iets aan doen door je oogleden bij het opstaan en slapen gaan schoon te maken met de juiste middelen. Je zult dit altijd moeten blijven doen. Je kunt naast goed schoonmaken ook speciale kunsttranen gebruiken.

blephexbehandeling

Wij kunnen je ook helpen met een blephexbehandeling. Bij zo’n behandeling maken we je oogranden extra schoon. We verwarmen je ogen met behulp van een soort duikbril. Door het verwarmen worden de vetten die de kliertjes verstoppen vloeibaar. Daarna reinigen we je ooglidranden met een masserend sponsje. De traanklieren kunnen zo langzaam weer op gang komen en hun werk doen.

Als je last hebt van droge, branderige of geïrriteerde ogen, maak dan een afspraak met Bianca. Bianca is onze traanvochtspecialist en onderzoekt de oorzaak van je klachten. Zij adviseert je over de juiste schoonmaakoplossing en de aanvullende kunsttranen.