Heb jij genoeg aan één kijkoplossing?

Vanaf het moment dat je wakker wordt totdat je gaat slapen, kijk je voortdurend. Misschien lees je het nieuws terwijl je ontbijt, misschien moet je vergaderstukken bestuderen, misschien werk je aan de kassa of misschien moet je de apparaten op de sportschool kunnen bedienen. Je hebt overal je ogen bij nodig.

Serengeti zonnebril

Ons kijkgedrag is intensiever geworden. We kijken op beeldschermen, we willen snel reageren achter het stuur. In  onze moderne tijd krijg je veel meer beelden te verwerken. Wist je dat je in één dag evenveel beelden ziet als een burger in zestiende eeuw de in zijn hele leven?

Al deze informatie komt binnen via onze ogen en iedere situatie vraagt om een andere oplossing.

De beeldscherm- of computerbril.

Deze bril heet ook wel de multimediabril omdat hij erg praktisch is bij alle elektronische apparaten. De beeldschermbril heeft bovenin een gebied waarmee je scherp ziet in de directe ruimte om je heen, zoals bijvoorbeeld je woonkamer of het kantoor waar je werkt.

Onderin het glas zit een gebied dat is aangepast aan het kijken op een scherm. Een beeldschermbril is niet geschikt voor in de auto of om een boek te lezen.

Beeldschermbril computerbril pijn nek rug

Sportlenzen of bril

Bij het sporten zit een gewone bril niet fijn. Sterker nog, bij veel sporten zit een bril in de weg. Daarom dragen veel mensen tijdens het sporten daglenzen. Dat is een voordelige oplossing omdat je de daglens alleen gebuikt op dagen dat je sport. Het is wel belangrijk dat je de lens na het sporten weggooit.

Bij andere sporten is een bril wel fijn: tijdens fietsen, hardlopen of de wintersport. Op die momenten beschermd een bril je tegen vliegende beestjes of boomtakjes. Daarbij houdt de bril de wind uit je ogen waardoor deze minder uitdrogen. Een sportbrillen kan ook als zonnebril uitgevoerd worden of juist met meekleurende glazen zodat de bril zich aanpast aan de hoeveelheid licht.

De multifocale bril

Dit is de alles in één oplossing. Multifocale glazen hebben verschillende sterktes: voor dichtbij en voor veraf. De sterktes verlopen geleidelijk, waardoor je op iedere afstand scherp kunt zien.

Maar wanneer je lang achter een computer werkt, dan kijk je niet heel dichtbij en ook niet ver weg. Met een multifocale bril kijk je dan door het smalle gebied waardoor je je hoofd veel heen en weer moet bewegen. Dit is vermoeiend en kan klachten veroorzaken. (Zie de foto.)

Met maatwerk glazen kunnen we dit gebied breder maken waardoor je comfortabeler kijkt. Het is wel zo dat dit voor  langdurig gebruik niet altijd voldoende is. De computerbril dus.

Multifocaal Zeiss semi maatwerk

Zonnebril

De meeste mensen weten wel dat blootstelling aan UV-straling slecht is voor je ogen. Zonlicht verhoogt de kans op staar en maculadegeneratie. Goede bescherming is dus belangrijk. Bij van Gijzen hebben alle heldere brillenglazen, die voor een gewone bril, ook een UV-filter! Met een “gewone” bril van ons zijn je ogen dus al beschermd.

Alleen kijkt dit niet erg fijn. Het licht verblindt je gemakkelijk waardoor je met je ogen gaat knijpen, wat weer andere klachten kan veroorzaken. Een goede zonnebril doet daarom veel meer dan je ogen beschermen. Een zonnebril zorgt dat je fijn en rustig zicht heb bij felle zon.