Het coronavirus en je ogen

Momenteel gaat het coronavirus de wereld over. Over hoe het virus zich verspreidt, zijn er diverse theorieën. Wat vaststaat, is dat het virus zich verspreidt wanneer de kleine druppeltjes die iemand uithoest ingeademd worden door een andere persoon. Het virus blijft nog dagenlang in leven op een oppervlak zoals een deurknop.

Zo is er een theorie dat het virus via de ogen in het lichaam kan komen wanneer je een besmet oppervlak aanraakt en daarna je ogen, mond of neus. Totdat er meer zekerheid is, is het verstandig de mond, neus en dus de ogen niet aan te raken. En als het wel nodig is ze aan te raken, ervoor te zorgen dat dit met goed gewassen handen gebeurt. 

De in Peking gevestigde luchtwegspecialist Wang Guangfa gelooft dat hij het coronavirus opliep via een patient. Wang meldde dat zijn linkeroog ontstoken raakte, gevolgd door koorts. Wang denkt dat hij geïnfecteerd raakte via zijn oog omdat hij geen beschermende bril droeg. 

Maar Wang kan heel goed op een andere manier geïnfecteerd geraakt zijn. Er is te weinig bekend over alle manieren waarop het virus zich zou kunnen verspreiden. Mocht je in de buurt moeten komen van hoestende mensen.  Dan kan het dragen van een beschermende bril, naast alle andere maatregelen, natuurlijk geen kwaad. Het dragen van een bril wordt dan ook geadviseerd door de  WHO (World Health Organisation).