Kan een verkeerde bril je ogen beschadigen?

Wanneer je bril niet goed is aangepast, kun je niet optimaal zien. Dat is natuurlijk zonde. Stel je voor: een menu lezen in een eetcafé wordt een nachtmerrie, of je kunt de verkeersborden niet goed lezen bij het autorijden.

Maar kunnen je ogen beschadigd raken als je bril te sterk of te zwak is?

Cazal brilmode

Nee! Een verkeerde bril heeft geen invloed op de gezondheid van je ogen.

Er is wel een verschil tussen de ogen van een volwassene en die van een kind. Als een kinderbril niet goed is, kan dit het zicht blijvend negatief beïnvloeden. Om het zicht goed te kunnen sturen, worden kinderen door een orthoptist onderzocht.

Bij een volwassene ‘leren’ de ogen zich aan te passen aan een verkeerde bril en corrigeren zo het zicht. Je ogen moeten dus veel harder werken en na verloop van tijd leidt deze grote inspanning tot problemen.

Oogvermoeidheid

De symptomen kunnen zijn vermoeidheid en/of hoofdpijn, bijvoorbeeld na een aantal uren werken achter een computer. Je kunt ook nekpijn hebben, duizelig zijn of dubbelzien. Brandende of jeukende ogen zijn weer andere symptomen.

Misschien weet je niet eens dat je niet goed ziet. Je ogen wennen aan de situatie. Vaak wordt pas ontdekt dàt je niet goed ziet na een goede oogmeting of bijvoorbeeld wanneer je je rijbewijs wilt behalen.

Goede bril opticien