Kwaliteitsverschillen in kunststof brillen

Kunststof brillen zijn er in alle kleuren en maten. Gewoon in effen kleur of met mooi gekleurd motief. Ze zijn er ook in diverse prijsklassen. Waarin verschillen de kunststof brillen dan van elkaar?

Kunststof brillen worden gemaakt van verschillende soorten kunststof maar voor kwaliteitsbrillen heeft cellulose-acetaat de voorkeur. De bril wordt uit een dikke plaat acetaat gefreesd waarna de scharnieren gemonteerd worden en alles in elkaar wordt gezet.

Vaak wordt gesproken over echt Italiaans of Japans acetaat. Men bedoelt dan meestal acetaat van het Italiaanse Mazzucchelli. Al sinds de uitvinding van acetaat zijn zij toonaangevend in de productie ervan. Toch zijn er grote verschillen

Kunststof brillen acetaat

Acetaat brillen

Acetaat is uitgevonden rond 1865, gemaakt van hout en katoen, is transparant en kan in alle kleuren gemaakt worden. Het is met name erg geschikt omdat het vrijwel nooit allergieën veroorzaakt. Het was Oliver Goldsmith die in de jaren ’40 bij de kledingmaker acetaat manchetknopen zag en op het idee kwam hier brillen van te maken. Met het nieuwe materiaal en extravagante ontwerpen wist hij de iconen van die tijd als Audrey Hepburn, Grace Kelly en Peter Sellers aan zich te binden

Modieus ontwerp

Acetaat wordt gemaakt door versnipperd hout en/of katoen op te lossen in een zuur en te vermengen met ijsazijn en zwavelzuur. het resulteert in kunststof vlokken die worden opgelost in aceton. Er resteert dan een pasta die gefilterd wordt om transparant te maken. Vervolgens wordt het geheel met een kleurstof gemengd en samengeperst tot platen. Die platen worden vervolgens in kleine blokjes gesneden.

Om nu tot een modieus motief voor de bril te komen worden verschillende kleuren acetaat blokjes in een motief gelegd verdund met aceton en weer samengeperst tot een plaat. Door weer verschillende motiefjes en kleuren op elkaar te stapelen en met aceton te verdunnen en samen te persen krijg je mooi gelamineerde platen. De plaat moet vervolgens enkele weken tot maanden drogen. Wanneer de bril uit de plaat gefreesd wordt komen op verschillende delen de verschillende platen en kleuren naar boven.

bril acetaat
Waarin zitten de verschillen?
bril acetaat

Kwaliteitsverschillen

Het eerste verschil zit in de diverse motieven. Nieuwe hippe en modieuze motieven zijn veel complexer te maken .

Een nog belangrijker verschil is de droogtijd. Al na enkele dagen zijn de platen geschikt om een bril van te maken. Echter het kunststof is nog erg zacht. Brillen gemaakt van dit materiaal beschadigen snel en blijven slecht in vorm. Hierdoor zal een op je gezicht goed afgestelde bril na enkele weken of maanden niet goed meer passen. Het frame trekt langzaam krom waardoor de glazen niet correct meer voor je ogen gepositioneerd zijn en je dus slechter ziet. Ook zal de bril niet prettig zitten en steeds afglijden. Brillen van dit materiaal zitten eigenlijk nooit echt goed. Een plaat voor een kwaliteitsbril heeft minimaal 5 maanden in een oven bij constante temperatuur en luchtvochtigheid gelegen en is daardoor goed af te stellen en blijft perfect zitten.

Het maakt ook niet uit of de bril is gemaakt van Italiaans, Japans of Chinees acetaat. De van oudsher geldende regels dat Italiaans en Japans acetaat van de hoogste kwaliteit zijn gaan niet altijd meer op. Mazzucchelli produceert tegenwoordig ook in China en alle fabrikanten produceren zowel goedkoop- als kwaliteitsmateriaal.

Weer een ander verschil is de dikte van de gebruikte platen, veel goedkope brillen worden gemaakt van 5mm dikke platen. Het nadeel hiervan is dat deze bril op het dikste punt niet dikker kan zijn dan die 5mm. Kwaliteitsbrillen worden gemaakt uit 8mm dik acetaat waardoor ze weer sterker zijn op bijvoorbeeld neus of de hoeken waar de scharnieren gemonteerd worden.

Tenslotte hebben kwaliteitsverschillen in de scharnieren, neuspads en eventuele andere metalen delen ook invloed op de totale kwaliteit van de bril.

Al met al blijft het lastig een goed oordeel te vellen om welke kwaliteit acetaat het gaat, daarom zoeken wij zorgvuldig onze leveranciers uit en werken wij uitsluitend met kwaliteitsmerken.

kleur brillen