Opticien, contactlesspecialist, optometrist, orthoptist of de oogarts. Wat is het verschil?

Waar ga je naar toe voor een oogonderzoek? De opticien, optometrist of oogarts? Daarnaast hebben wij ook contactlensspecialisten en een orthoptist. Bij wie moet je zijn?

De mooiste bril uitzoeken

Opticien

Opticien is geen beschermd beroep in Nederland. Een gediplomeerd opticien heeft een vierjarige mbo4-opleiding gevolgd. Hij of zij is opgeleid om een oogmeting uit te voeren en signalen te herkennen waar extra onderzoek bij nodig is. De opticien stuurt je in dat geval naar een optometrist of orthoptist. Verder weet een goed opgeleide opticien alles van brillen en brillenglazen. Welke sterkte past wel en welke niet in een montuur. Hoe krijg je een zo dun mogelijk glas en welk montuur staat je goed.

Contactlensspecialist

Dat is duidelijk, de contactlensspecialist is gespecialiseerd in contactlenzen. Ook het beroep van contactlensspecialist is niet beschermd in Nederland. Dat betekent dat iedereen als contactlensspecialist mag werken.

Dat terwijl het een behoorlijk pitte opleiding betreft! Eerst dien je vier jaar als mbo4-opticien opgeleid te worden, waarna je je twee jaar moet specialiseren in contactlenzen; een hbo deeltijd opleiding. Bij van Gijzen is iedereen minimaal op dit niveau opgeleid.

 

Erik van Gijzen Opticiens Tilburg
Er is geen verschil tussen een optometrist in een winkel of het ziekenhuis.
Oogcontrolle oogmeting Tilburg

Optometrist

De optometrist is medisch opgeleid. Het grootste verschil met de oogarts is dat de optometrist geen operaties uitvoert. In het ziekenhuis word je in eerste instantie door een optometrist onderzocht. Mits een optometrist kwaliteit geregistreerd is in het kwaliteitsregister paramedici en zich ieder jaar bijschoolt, is er geen verschil tussen een optometrist in een winkel of het ziekenhuis.

Tijdens een oogmeting maken wij netvliesfoto’s en CT-scans van je ogen. Deze worden altijd door onze optometrist bekeken. Indien nodig zal onze optometrist verder onderzoeken wat er aan de hand is en je eventueel doorverwijzen naar de oogarts.

Orthoptist

De orthoptist is net zoals de optometrist kwaliteit geregistreerd in het kwaliteitsregister paramedici en moet zich ieder jaar bijscholen. Een orthoptist is gespecialiseerd in recht zien. Dus of je ogen goed recht vooruit kijken en goed samenwerken. Als je ogen niet precies naar hetzelfde punt kijken, zie je slechter. De orthoptist kan speciale corrigerende glazen aanmeten.

Ook is de orthoptist gespecialiseerd in kinderen tot 10 jaar. Bij een kind kan de oogstand namelijk nog gestuurd worden. Dit voorkomt problemen op latere leeftijd.

De oogarts kijkt er niet naar of je een bril of contactlenzen nodig hebt.
Toine van Gastel optometrist Tilburg

Oogarts

De oogarts werkt vanuit een ziekenhuis en let op de gezondheid van je ogen. Hij kijkt er niet naar of je een bril of contactlenzen nodig hebt. De meeste oogartsen kunnen dan ook geen goede oogmeting uitvoeren en ze weten weinig van brillen of contactlenzen. Daarin is een oogarts niet gespecialiseerd; de oogarts heb je nodig wanneer een operatie nodig is.

Bij Van Gijzen Opticiens word je altijd door een volledig opgeleide medewerker geholpen. Al onze medewerkers zijn aangesloten bij verschillende kwaliteitsregisters, zoals de ANVC (Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten), Kabiz (Kwaliteitsregistratie en Accreditatie Beroepsbeoefenaren in de Zorg) en het kwaliteitsregister voor paramedici. Iedereen volgt regelmatig bijscholing.

Onze winkel heeft het Nuvo keurmerk en wij zijn een officieel Nuvo erkend leerbedrijf.