Onze geschiedenis

Van Gijzen

Van Gijzen brillen en lenzen is al jaren een begrip in Tilburg. Johannes Jacobus van Gijzen vestigde zich in 1931 in Tilburg. Hij draait aanvankelijk mee in de winkel van Alphonsus Josephus van den Heuvel, die zich gespecialiseerd heeft in het maken van monturen en vanaf 1919 een winkel heeft aan de Koestraat 136 in Tilburg. Niet lang daarna verandert de bedrijfsnaam in Johan van Gijzen (1933). 

 

Naast de verkoop van brillen, begint Johannes Jacobus van Gijzen, om een meer solide marktpositie in Tilburg op te bouwen, ook een slijperij voor nopijzers en schaartjes. Vanaf dat moment sierde de gevel van de winkel aan de Koestraat ‘brillen en slijperij’.

Johannes Jacobus van Gijzen krijgt problemen met zijn gezichtsvermogen en kan zijn beroep steeds moeilijker uitoefenen. Op dat moment besluit zijn zoon, Jacobus Johannes, mee te helpen in de winkel. Jacobus volgt op de Tilburgse St. Denis de avondhandelsschool en daarna de schriftelijke opticiensopleiding Kamerlingh Onnes in Leiden.

Nieuwe naam

In 1965 verandert de naam in Joh. Van Gijzen & Zn. Brillenspecialist. Naast brillen verkoopt Van Gijzen ook optische instrumenten, zoals thermometers en barometers. Voor het eerst kunnen klanten zich een bril laten ‘aanmeten’ en is het mogelijk aan een speciale pastafel een keuze te maken uit beschikbare modellen.
Tot die tijd is het bedrijf gevestigd in een omgebouwd woonhuis aan de Koestraat met een werkruimte in de kelder. In 1970 wordt het interieur drastisch gewijzigd, waardoor twee keer zoveel winkelruimte beschikbaar komt. Vanaf 1978 wordt de naam Van Gijzen Optiek gevoerd.

Derde generatie

De verhuizing van de Koestraat naar de Besterdring wordt in 1980 een feit. Vanaf maart 1985 komt vervolgens de derde generatie in het bedrijf: Erik van Gijzen. Ruim tien jaar later trekt zijn vader Jacobus Johannes van Gijzen zich terug uit de zaak en wordt de naam van Gijzen opticiens.

In 2006 komt Sotiria Alexandris het team ondersteunen. Sinds 2014 is zij samen met Erik van Gijzen eigenaar van Van Gijzen. Op 13 juni 2014 openen Erik van Gijzen en Sotiria Alexandris het nieuwe pand aan de Schouwburgring 142 in Tilburg, waar de traditie van passie voor het vak en persoonlijke aandacht voor de klant wordt voortgezet.