Verziend of bijziend?

Bij een normaal oog is de ooglens precies bol genoeg om het beeld scherp op het netvlies te projecteren.

Verziendheid

Bij verziendheid is je ooglens niet bol genoeg, en niet krachtig genoeg, en komen de lichtstralen onscherp op je netvlies terecht. Daardoor zie je in de verte wazig.

Jongere mensen kunnen hun verziendheid vaak corrigeren. Ze spannen hun oogspieren aan, maken zo hun ooglens boller en zien scherp. Dit heet accommoderen. Dit kun je jaren volhouden, maar wel tegen een prijs: vermoeidheid, concentratieklachten en zelfs hoofdpijn zijn het gevolg. Wanneer je wat ouder wordt, lukt accommoderen niet meer en worden je klachten steeds erger.

Bij verziendheid zie je dichtbij ook niet goed! Het is namelijk zo dat wanneer je dichtbij scherp wilt zien, je je ooglens nog boller moet maken dan wanneer je in de verte kijkt. En bij verziende ogen is de lens al niet bol genoeg!

Bijziendheid

Als je bijziend bent, is je ooglens te bol waardoor je in de verte wazig ziet. Dichtbij zie je ziet vaak juist heel scherp. Je ooglens is te sterk, zelfs wanneer je oogspieren
helemaal ontspannen zijn. Vaak compenseren de hersenen dit, ze vullen het onscherpe beeld gewoon aan. Maar ook hiervoor betaal je een prijs: vermoeidheid en concentratieproblemen.

Hoe weet je nu je verziend of bijziend bent?

Als je dicht op de tv moet zitten om iets te kunnen zien, ben je waarschijnlijk bijziend. En als je ver van de tv vandaan moet zitten, ben je waarschijnlijk verziend. Natuurlijk is dit geen goede test. Daarvoor moet je even langskomen, dan hebben we dat zo onderzocht.

Veel voorkomende vragen:
  • Worden mijn ogen lui door het dragen van een bril?
    Nee, je oogspieren worden niet lui. Door een bril te dragen hoeven je oogspieren niet doorlopend aangespannen te blijven om scherp te zien, ze worden minder belast en vermoeidheidsklachten en hoofdpijn zullen verdwijnen.

 

  • Kun je oogspieren trainen om verziendheid te compenseren?
    Nee. Voortdurende inspanning is niet vol te houden. Bovendien, wanneer je ouder wordt, wordt je ooglens steeds minder soepel. Hoe hard je ook werkt met je spieren, die lens wordt er niet boller door.