Voeding en Gezonde Ogen

Heb je weleens gehoord dat worteltjes eten goed is voor je ogen? Dat klopt! Maar worteltjes zijn niet het enige voedsel dat je ogen gezond houdt. Er zijn veel andere voedingsmiddelen die jouw zicht kunnen verbeteren. Hoe zijn voeding en gezonde ogen dan met elkaar verbonden?

mediterraan dieet gezonde ogen

Groene Bladgroenten

Groenten zoals spinazie, boerenkool en andijvie zitten vol luteïne en zeaxanthine. Dit zijn voedingsstoffen die heel goed zijn voor je ogen. Ze helpen bij het beschermen van je ogen tegen uv-licht.

Vis

Vis, vooral vette vis zoals zalm, makreel en haring, bevat veel omega-3 vetzuren. Deze vetten zijn super voor de gezondheid van je ogen. Ze kunnen helpen om droge ogen te voorkomen en dragen bij aan scherp zicht. Bovendien verminderen ze het
risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie (een aandoening waarvan je slecht gaat zien).

Eieren

Eieren zijn niet alleen lekker, maar ook gezond voor je ogen. Er zit Vitamine A in, wat je helpt om goed te zien in het donker en het vermindert de kans op oogziektes. Vitamine A zit trouwens ook in zoete aardappelen en dierlijke producten zoals melk en lever.

Noten en Zaden

Noten, zoals amandelen, walnoten en lijnzaad bevatten vitamine E en net zoals vis zijn ze rijk aan omega-3 vetzuren. Daarmee houd je je ogen sterk en gezond.

Citrusvruchten

Citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruits en citroenen bevatten vitamine C. Deze vitamine is belangrijk voor de gezondheid van je ogen. Uit studies is bekend dat vitamine C het ontstaan van staar en maculadegeneratie kan verminderen.

Zink

In oesters, vlees, pompoenpitten en cashewnoten zit zink. Zink is erg belangrijk bij het transport van vitamine A van je lever naar je netvlies. In je netvlies wordt vitamine A omgezet in een pigment dat je ogen beschermt tegen uv-straling.

Tips voor Gezonde Ogen:

  • Eet elke dag een mix van deze voedingsmiddelen.
  • Probeer gevarieerd te eten. Het eten van veel verschillende kleuren groenten
    en fruit is goed voor je ogen.
  • Drink genoeg water. Dit kan helpen om je traanfilm gezond te houden en zo
    droge ogen te voorkomen.

Door goed voor je ogen te zorgen met de juiste voeding, zorg je ervoor dat je niet alleen nu, maar ook in de toekomst scherp kunt blijven zien. Onthoud: Goed zien en er goed uitzien begint met wat je op je bord legt!

mediterraan dieet gezonde ogen