Waarom wij ieder half jaar een contactlenscontrole doen.

Grote kans dat je als contactlensdrager ieder half jaar bij ons langskomt voor controle. En ook grote kans dat er nooit iets aan de hand is. Waarom is het dan toch zo belangrijk zachte contactlenzen ieder half jaar te controleren en harde contactlenzen jaarlijks.

Contactlenzen kunnen prima zonder enig probleem gedragen worden. Maar als je iets aan je oog mankeert of je niet goed voor je ogen zorgt, kunnen contactlenzen ook voor problemen zorgen.

contactlenscontrole belangrijk

Controle traanvocht

Om problemen te voorkomen bekijken wij je lenzen en je ogen. Wij kunnen dan zien hoe je ogen reageren op de contactlenzen.

Misschien heb je te weinig traanvocht of is je traanvocht van onvoldoende kwaliteit. Het gevolg is droge ogen. Het schuren van je ooglid en contactlens kan je hoornvlies beschadigingen. Met een andere vloeistof kunnen we voorkomen dat je schade ondervindt. Het kan heel goed zijn dat je met het verstrijken van de tijd op een andere vloeistof moet overstappen.

Ontstekingen

Je ogen kunnen ontstoken zijn. Dit hoef je niet meteen te merken en de oorzaak kan je contactlensvloeistof zijn. Net zoals etenswaren bederft deze. Zodra je het flesje hebt geopend en er zuurstof bij de vloeistof is gekomen, beginnen bacteriën zich te vermenigvuldigen. Twee maanden na het openen is het aantal bacteriën in het flesje zo groot dat je de vloeistof niet meer moet gebruiken. Daarom adviseren wij ons contactlensabonnement zodat je altijd voldoende en verse vloeistof hebt. Houd je wat vloeistof over na twee maanden, gooi die dan gewoon weg!

contactlenscontrole belangrijk
We kijken ook of er misschien bloedvaten in je iris en pupil zitten.
Contactlenscontrolle Toine Tilburg

Goed gebruik contactlenzen

De voorkant van je oog bevat geen bloedvaten. Bloedvaten zijn nodig voor zuurstof, aan de voorkant neemt je oog zelf zuurstof op uit de lucht.

Wanneer je het oog afsluit met een contactlens is het heel belangrijk dat de lens zuurstof doorlaat. Als je oog onvoldoende zuurstof krijgt, bijvoorbeeld door een lens die het oog afsluit, groeien er langzaam bloedvaatjes. Dit doet je lichaam om te voorkomen dat het oog afsterft. Deze bloedvaatjes gaan uiteindelijk het zicht  belemmeren en dit is met geen operatie of bril te verhelpen.

Een zachte contactlens laat op enig moment onvoldoende zuurstof door. Daarom is het ontzettend belangrijk zachte contactlenzen nooit langer te dragen dan de periode waarvoor ze gemaakt zijn. Voor een dag, twee weken, een maand, drie maanden of een half jaar.

Wij kijken bij iedere controle of er signalen van bloedvaatjes zijn.

Goed zien

Uiteraard controleren we ook of je nog goed ziet met je contactlenzen. Als de sterkte is veranderd passen we je lenzen aan.

Voldoende contactlenzen, voldoende vloeistof, op tijd controles, een optometrische scan en onbeperkte oogzorg wanneer je dat nodig hebt, is allemaal opgenomen in het van Gijzen contactlensabonnement. Voor een vast maandbedrag alle nodige oogzorg die jou goed laat zien.