Wat is een cilinder?

Even een mythe ontkrachten. Een cilinder in je ogen is niet heel bijzonder. Een cilinder komt juist heel vaak voor. Wel 90% van de mensen heeft een cilinder. Dus een cilinder in je ogen maakt je heel normaal.

Een rugbybal

Een cilinder betekent dat je oogoppervlak (het hoornvlies) of de lens daarachter niet precies rond is, maar ovaal, zoals bij een rugbybal. Hierdoor wordt het licht dat het oog binnenkomt vervormd, zodat het niet correct op het netvlies komt.

Een cilinder staat onder een bepaalde hoek. Wat je ziet wordt dan ovaal schuin op je netvlies geprojecteerd. Als dan de hoek van de cilinder bij allebei je ogen anders is, zie je dus twee ovalen gedraaid over elkaar heen.

Onze hersenen

Gelukkig zijn onze hersenen erg slim. Ze kunnen de twee ovale beelden ’tot op zekere hoogte’ omrekenen naar de juiste vorm. Maar, hiervoor betaal je wel een prijs. Als je een cilinder niet corrigeert met een bril of lenzen, moeten je hersenen constant moeite doen. Er kan vermoeidheid of hoofdpijn ontstaan of je gaat met je ogen knijpen, dubbelzien of wazig zien.