Welke lensvloeistof is voor mij het beste

Wist je dat er verschillen zijn in contactlensvloeistof? Onze optometrist Toine en contactlensspecialist Bianca helpen je graag begrijpen wat de verschillen zijn en waar je op moet letten bij de keuze voor de juiste vloeistof.

Een lenzenvloeistof moet micro-organismen onschadelijk maken, oogvriendelijk zijn, moet het lensmateriaal niet vervormen en moet makkelijk in gebruik zijn. Er is geen lenzenvloeistof die alle micro-organismen doodt, maar je vloeistof vermindert het aantal micro-organismen.

contactlenscontrole belangrijk

Een juist gebruik van de vloeistof, zoals voorgeschreven door de fabrikant, is ontzettend belangrijk. Als je te weinig vloeistof gebruikt worden te weinig micro-organismen gedood. Als je een eenmaal geopend flesje te lang door gebruikt, werkt de vloeistof minder goed omdat er zuurstof bij is gekomen. Het is heus niet zo dat de fabrikant alleen maar graag vloeistof verkoopt!

Afhankelijk van je ogen en het type lenzen dat je draagt, werkt de ene vloeistof beter voor jou dan de andere. Het kan zo zijn dat de vloeistof die bijvoorbeeld je partner gebruikt – met eenzelfde type lenzen – niet voor jou geschikt is.

Vloeistoffabrikanten zetten weleens ‘vernieuwde formule’ op hun flesje en hebben dan ineens een andere formule erin zitten, maar daardoor kan deze vloeistof ineens niet meer geschikt zijn voor jou! Gevolg: branderige en/of rode ogen. Als contactlensspecialisten zien we vaak problemen ontstaan door een verkeerde combinatie van lens en vloeistof.
Laat je ogen regelmatig controleren door Toine of Bianca bij Van Gijzen Opticiens, zodat ze je kunnen helpen bij de keuze voor de juiste vloeistof voor jou.

Het is heus niet zo dat de fabrikant alleen maar graag vloeistof verkoopt!

Welke contactlensvloeistof is voor mij het beste?

  • Dit is afhankelijk van het type contactlens. Ook is het belangrijk te weten hoe goed je ogen tegen conserveermiddelen kunnen, anders heb je vloeistof nodig zonder conserveermiddel. De hoeveelheid eiwitafzet van je ogen is ook bepalend.

 

Hoe lang is de contactlensvloeistof te gebruiken?

  • Dit verschilt tussen verschillende merken en soorten vloeistof. Wanneer de vloeistof geen of weinig conserveermiddelen bevat verliest de vloeistof sneller zijn micro- organisme dodende werking. Op de verpakking staat hoe lang de vloeistof te gebruiken is na openen. Schijf de datum op de fles zodat je de vloeistof niet te lang gebruikt. Houd ook altijd de uiterste houdbaarheidsdatum in de gaten.