Zijn kant-en-klare leesbrillen schadelijk voor mijn ogen?

Vanaf het 40e levensjaar krijg je meer moeite met lezen als gevolg van het natuurlijke verouderingsproces. De elasticiteit van je ooglens wordt minder waardoor je ooglens zich minder goed bol kan maken. Je oog kan zich minder goed scherpstellen op dingen dichtbij.  Met een leesbril kun je dit opvangen.

Veel mensen houden het lang vol zonder een leesbril, ook al zien ze minder goed. Ze gaan nog liever naar de tandarts dan dat ze toegeven aan een leesbril.

Dit is niet schadelijk voor je ogen, maar je doet jezelf wel tekort. Klachten als vermoeide of branderige ogen, hoofdpijn en slechter zien worden langzaam erger.

Een kant-en-klaar leesbril kán een oplossing zijn. Bijvoorbeeld in de keuken om een verpakking te kunnen lezen.

Kant-en-klare leesbrillen hebben voor beide ogen dezelfde sterkte. Vaak kun je in de winkel met een testbrilletje kijken met welke sterkte je het beste ziet. Dat is leuk bedacht.

Zo’n leesbrilletje werkt alleen als beide ogen gelijk zijn en dat komt zelden voor. De sterkte van je linker- en rechteroog afzonderlijk en de samenwerking van je ogen bepalen of je goed ziet met een leesbril.

Leesbril

Een goede leesbril, waarmee je langer kunt lezen, is ook precies afgesteld op de afstand tussen je ogen, de hoogte waar je door het glas kijkt en de exacte leesafstand waarop jij leest.

Een kant-en-klaar leesbrilletje is prima voor kort gebruik en niet schadelijk voor je ogen. Maar wanneer je langer moet lezen is een leesbril op maat aan te bevelen.

 

 

leesbril