De digitale wereld en onze ogen

Hoe zorg je goed voor je ogen in een digitale wereld.

Je ogen verwerken de hele dag informatie en is een van de belangrijkste zintuigen die we hebben. En naast alles om ons heen kijken we tegenwoordig uren per dag naar een beeldscherm. Ga maar eens na, hoeveel uur zit jij per dag achter een pc of op je telefoon?

Je bril op maat gemaakt Caarls

Vermoeide ogen

Het is dan ook niet vreemd dat onze ogen soms moeite krijgen met het verwerken van al deze informatie. Het meest voorkomend is vermoeide ogen. Je ogen gaan droog aanvoelen, prikken en scherpstellen gaat steeds lastiger.

Het kan ook hoofdpijn, concentratie en algehele vermoeidheid veroorzaken. Niet handig als je nog de hele dag moet werken. De oorzaak is dat je veel minder met je ogen knippert wanneer je langdurig op een scherm kijkt. Hoe langer je schermwerk doet en hoe dichter je op het scherm zit, hoe meer last je krijgt.

Vanaf 35 – 40 jaar neemt dit nog meer toe. Je ogen kunnen steeds moeilijker dichtbij kijken waardoor je steeds dichter op je scherm gaat zitten , met je ogen knijpt en minder gaat knipperen.

 

 

Tips tegen vermoeide ogen

  1. Het lijkt makkelijk maar in de praktijk valt dit vaak tegen. De beste manier tegen oogvermoeidheid is ten minste iedere 2 uur een kwartier niet op je scherm kijken. Bij voorkeur kijk je ook niet dichtbij. Even naar de koffieautomaat of naar buiten voor een korte pauze kan al veel verschil maken
  2. Pas je werkplek aan. zorg voor een goede rechtop houding en zet je scherm om ten minste 50cm. Bij voorkeur zelfs iets verder. Naast oogvermoeidheid scheelt je dit ook nek en rugklachten.
  3. Laat een oogmeting doen. Wanneer je bril of lenssterkte niet meer klopt ga je automatisch dichterbij zitten en met je ogen knijpen. Dit verergerd de klachten.
Tijdens computerwerk is een computerbril ideaal
Toine van Gastel optometrist Tilburg

Computerbril Beeldschermbril

Een computer of -beeldscherm bril kan een goede aanvulling zijn bij de eerder genoemde tips. Deze bril geeft je extra ondersteuning bij het kijken op een scherm.

We passen de bril aan op de juiste afstand tot het scherm. Hierdoor hoef je niet zo dicht op het scherm te zitten en knipper je automatisch vaker met je ogen. De Zeiss computerglazen die wij hierbij gebruiken hebben de ondersteuning precies op de juiste plek ingebouwd.

Een computerbril kan ook thuis bij je hobby prima werken. bijvoorbeeld tijdens muziekspelen of andere activiteiten waarbij je veel dichtbij kijkt

Blauw licht filters

We hebben er al eerder over geschreven. Blauw lichtfilters helpen je niet tegen vermoeide ogen! Ook beschermen ze je ogen niet tegen blauw licht uit een beeldscherm.

Alleen wanneer jeĀ  s’avonds achter een beeldscherm zit en vervolgens slecht slaapt dan kan een blauw licht filter helpen. Door het blauwe licht te dimmen maken we melatonine aan en slaap je beter. En als je beter uitgerust bent heb je ook minder last van vermoeide ogen.

Het is overigens niet aan te bevelen de gehele dag een blauw filter te dragen aangezien dit ook de aanmaak serotonine/gelukshormoon remt!

Blauw licht in bed