De uitvinding van de bril

Helemaal precies wanneer de bril is ontstaan weten we niet. Voor zover bekend, was het de Italiaan Salvino d’Armate die in 1284 als eerste een bril gebruikte. Ook is bekend dat de priester Giordano d’Rivalto in 1306 in Florence voor het eerst een bril vermeldt in een preek. Hij vertelt dat hij de man heeft ontmoet die deze uitvinding 20 jaar eerder heeft gedaan. Helaas zegt hij er niet bij wie deze uitvinder was.

Rond dezelfde tijd maakte de monnik Alessandro delle Spina uit Pisa brillen.  Ook Allesandro vermeldt nergens wie de eigenlijke ontdekker was.

 

 

 

De eerste brillenglazen

Deze werden gemaakt van het mineraal beril. Hier komt de naam ‘bril’ vandaan. De glazen werden in bogen van bot of metaal, in de hand, voor de ogen op hun plaats gehouden.

Vanuit Italië verspreidde de bril zich over Europa. In 1629 werd in Engeland de Spectral Maker Companie gestart. Het eerste brillenbedrijf. De bril was toen al in heel Europa bekend, maar zeer kostbaar.

De oudste lens ooit gevonden is ongeveer 2800 jaar oud

Vergrotende glazen

De oude Grieken en Romeinen gebruikten kleine glazen bollen, gevuld met water, om hun zicht te verbeteren. Zij schreven het vergrotende fenomeen toe aan het water en niet aan het glas/de lens.

In 1021 werden in Egypte losse glazen gebruikt die het beeld vergroten, waardoor men kon lezen. Ook in China bestonden dergelijke vergrotende glazen.

Aan het einde van de middeleeuwen kreeg men meer kennis van lenzen en de optica en dit leidde tot een revolutie in de wetenschap. Er kwamen meer uitvindingen. Bijvoorbeeld de microscoop en de telescoop werden in de 16e en 17e eeuw ontdekt.

De eerste bifocale bril

Benjamin Franklin (1709-1790), de Amerikaanse diplomaat, wetenschapper en opticien, bedacht het glas waarbij het onderste gedeelte is aangepast op dichtbij scherp zien. De bifocale bril.

In 1730 kreeg de bril min of meer zijn huidige vorm van een bril met pootjes die de bril op zijn plek houden. Bedacht door de Londense opticien Edward Scarlet.