Hoge bijziendheid bij kinderen

Hoge bijziendheid afremmen door maatwerkcontactlenzen

Bijziendheid of min-sterkte wordt ook wel myopie genoemd. Bij bijziendheid zie je van dichtbij goed, maar ver weg zie je niet scherp.

myopie kind

Groei van het oog

Een bijziend oog wordt tijdens de groei nog meer bijziend. Bij de geboorte heeft een normaal oog eigenlijk een milde brilsterkte plus nodig. Door het langzaam langer groeien, moet het oog op nul uitkomen wanneer klaar is met groeien. Maar, bijziende kinderogen beginnen al met een brilsterkte min en als hun ogen groeien is een steeds hogere brilsterkte min nodig om goed te kunnen zien. Dit is per kind verschillend, maar als een kind al -4.00 of hoger heeft, zal het op latere leeftijd een nog hogere bijziendheid ontwikkelen.

De risico’s die gepaard gaan met (vroegtijdige) hoge bijziendheid mogen niet verwaarloosd worden.

Maatwerk contactlenzen voor kinderen

Een lichte bijziendheid is doorgaans niet erg. Maar bij een sterkte van -3.25 en hoger is de kans op glaucoom zeven keer groter dan normaal. En bij sterktes van -6.00 of hoger, is de kans om later slechtziend of zelfs blind te worden maar liefst 33 procent (bron: Oogfonds). Bij deze sterktes krijg je op latere leeftijd sneller staar en heb je een groot risico op netvliesloslating. Eén op de drie kinderen met hoge bijziendheid wordt later ernstig slechtziend door een oogziekte.

De optometrist en contactlensspecialist werken samen bij het aanmeten van maatwerk contactlenzen voor je kind. Deze lenzen remmen de toename van de bijziendheid gedurende de groei.

lenzen kinderen