Milieubewust contactlenzen of bril

Misschien heb je er nooit over nagedacht. Maar aangezien veruit het grootste deel van de mensen een bril of lenzen draagt, hoe slecht is dat nu voor ons milieu? En welke contactlens of bril belast het milieu het minste?

Contactlenzen

Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen hun contactlenzen door de wc spoelen. Dat zijn miljarden lenzen per jaar! Lenzen horen in Nederland bij het plastic afval, zo voorkom je dat ze in het milieu terecht komen.

Er zijn globaal drie soorten lenzen: daglenzen, twee weken lenzen en maandlenzen. Daglenzen gooi je iedere dag weg, dat zijn dus voor twee ogen totaal 730 lenzen per jaar. Bij maandlenzen zijn dat er 24 en bij 2 weken 48 lenzen per jaar.

Dat scheelt nogal.

Verpakking contactlenzen

Maar de verpakking maakt een veel groter verschil. Je zou denken dat de daglenzen het minst milieubewust zijn maar dat is niet zo. Door de flessen vloeistof en het verpakkingsmateriaal bij maandlenzen heb je per jaar meer plastic dan bij de daglenzen. Ook de schoonmaakmiddelen zijn belastend voor het milieu. Daglenzen hoeven helemaal niet gereinigd te worden. Daar staat weer tegenover dat de productie van daglenzen wat meer energie kost dan van maandlenzen.

Al met al is de daglens iets gunstiger voor het milieu. Maar het verschil is niet heel groot. Gelukkig proberen steeds meer fabrikanten de verpakkingen zo klein mogelijk te maken. Zolang je de lenzen bij het plastic afval gooit en nooit door de toilet spoelt doe je het maximaal mogelijke.

Contactlenzen
Hoewel brillen langer meegaan dan lenzen zijn ze niet milieubewuster

Brillen

Hoewel brillen langer meegaan dan lenzen zijn ze niet milieubewuster.  Doordat veel meer kunststof nodig is voor een bril dan voor lenzen belast een bril het milieu meer. Een kwaliteitsbril die zeker 4 jaar meegaat is wel beter dan een bril die om het jaar vervangen moet worden.

De brilglazen zijn gemaakt van kunststof en horen bij het plastic afval. Het montuur kan gemaakt zijn van kunststof of metaal.

Metalen brillen kunnen gerecycled worden. Wel is het een behoorlijk ingewikkeld proces om de verschillende metalen uit elkaar te halen en ook de coatings zijn niet al te milieubewust. Gelukkig komen er steeds betere coatings die het milieu niet belasten.

Een kunststof bril wordt gemaakt van acetaat. Acetaat wordt gemaakt van hout en katoen en is biologisch afbreekbaar. Maar er worden ook chemische kleurstoffen en oplosmiddelen gebruikt waardoor het montuur toch het milieu belast. De kunststof fabrikanten zijn aan het overstappen op milieubewuste kleurstoffen en oplosmiddelen. Onze eigen brillenmerk Caarls eyewear, dat we later dit jaar presenteren en als eerste in onze winkel gaan verkopen, heeft monturen van dit materiaal. Deze brillen zijn dus biologisch afbreekbaar.

Steeds meer fabrikanten zijn zich ervan bewust dat er iets moet veranderen. En hoewel het op dit moment niet mogelijk is met alleen herbruikbare materialen te werken, zien we gelukkig overal initiatieven ontstaan die wij zeker zullen omarmen.